THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Followers

Wednesday, August 11, 2010

~Beautiful Life...~



Pada suatu hari di
sekolah, seorang murid
bertanya pada gurunya.
Ketika itu guru tersebut
sdg mengajar mengenai
kasih sayang.

PELAJAR : "cikgu, mcm

mana kita nak pilih
seseorang yg terbaik
sebagai orang yg paling
kita sayang.? Macam mana
juga kasih sayang itu
nak berkekalan.?

CIKGU : "ok kamu ikut
apa yg saya suruh.
kamu pergi ke padang.
kamu berjalan di atas
rumput sambil
memandang rumput
didepan kamu. Pilih yg
PALING cantik tanpa
menoleh ke belakang lg
walau sekali. Dah petik
rumput yg PALING
cantik, bawa ke kelas."

Apabila pelajar tersebut
pulang ke kelas, tiada
sehelai rumput pun
ditangannya.

Cikgu
bertanya, kenapa tiada
rumput yg dipilih.?

PELAJAR : "tadi masa
saya berjalan, saya
carilah rumput yg
paling cantik. Mmg ada
banyak yg cantik tp
cikgu kata petik yg
paling cantik, maka
saya pun terus berjalan
ke depan sambil
mencari yg paling
cantik tanpa menoleh ke
belakang lg. Tp sampai
dipenghujung
padang, saya tak jumpa
pun yg paling cantik.
mungkin ada antara
yg dibelakang saya td
rumput yg paling cantik
tp dah cikgu cakap tak
boleh menoleh ke
belakang semula, jd
tiadalah rumput yg saya
boleh petik."

CIKGU : "ya itulah
jawapannya. Maknanya
apabila kita telah
berjumpa dgn seseorang
yg kita sayang,
janganlah kita mencari
lg yg lebih baik dari
itu. Kita patut hargai
orang yg berada
didepan kita sebaik2nya.
Jgn kita menoleh ke
belakang lg kerana yg
berlaku tetap dah
berlaku. Semoga yg
berlalu tidak berulang
lg. Dan ingatlah orang
yg paling kita sayang
itulah yg paling cantik
dan paling baik.
walaupun nak ikutkan
banyak lg yg cantik dan
baik seperti rumput
tadi.......

pengajaran yg sangat bermakna...
orang zaman skrg byk hanya memandang pd luaran..
paras rupa, bentuk badan, harta...
sentiasa berlumba-lumba utk cari yg paling cantik n menarik..
untk ape?
sekadar untuk menunjuk-nunjuk bahawa 'akulah yg paling best'
or 'aku ade pasangan yg paling hot n meletup'..

walaupon dh ade pasangan yg baik, tp bile nmpk girl/boy yg lg hot,
trus kejar yg hot.. tgglkn yg lame yg dirasakn kurang hot...

mungkin mmg die boleh dapat yg lagi hot tu...
tp die xkn mgkin dh xkn dapat yg ikhlas menyayangi die seperti insan yg kurang hot tu...

tp banyak jugak yang jadi seperti lebai malang..
or pepatah melayu..
"yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran"
ataupon
"macam anjing dengan bayang-bayang.."

sama-sama lah kita renungkan n fikirkn..
hargailah apa yg kita ada bukan mengejar ape yg belum tentu jadi milik kita...


i love you just da way you are...
i don't want anything..
n i'm asking for nothing..
i just want ur love n ur heart..
i'm yours n i hope u r mine...
love forever...

4 comments:

eelobor said...

salam perkenalan,
kata2 nie byk dalam video yang di kongsi kat facebook kan? anyway thanx for sharing

~effa~ said...

yup...
tapi ramai org xhargai kata2 tu...
sy sekadar berkongsi ape yg sy rasakan menarik n kita selalu terlupa..
btw, salam perkenalan jgak..

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

terbaik entri lu..
wa rasa zaman menghargai kehadiran tu dah tak ujud..

~effa~ said...

thanx..
mybe skrg dh xramai yg menghargai tp masih ada yg menghargai...
cuma mgkin kita xbertemu dgn org yg pndai menghargai kita...
untuk dihargai, kita perlulah menghargai..
tp sy yakin setiap org ada insan yg menghargai cuma samada kita sedar ataupon x..